دکتر ذوعلم در چهارمین نشست از سلسله نشست های مکتب انقلاب اسلامی
در دوره پهلوی حتی امکان اندیشیدن درباره نظام سیاسی شاهنشاهی نبود. امکان و ضرورت آزاد اندیشی درباره نظام سیاسی، پس از انقلاب اسلامی فراهم شد.
چهارمین نشست از سلسله نشست های مکتب انقلاب اسلامی به همت مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی و انقلاب اسلامی در تاریخ ۱۹ بهمن ماه ۱۳۹۹ به صورت آنلاین با حضور بیش از ۷۰ نفر از اساتید درس اندیشه ها و وصایای امام خمینی برگزار گردید.
در این جلسه آقای دکتر علی ذوعلم به بررسی و مرور کتاب ولایت و حکومت پرداختند. کتاب ولایت و حکومت مجموعه دیدگاه های رهبری درباره نظام سیاسی اسلام است. دکتر ذوعلم در طی این جلسه به ده عنوان مطلب مهم در حوزه ولایت فقیه و نظام سیاسی اسلام با تاکید بر سیره نظری و عملی امام خمینی و مقام معظم رهبری پرداختند. وی با بیان یک نکته مقدماتی درباره نظام سیاسی اسلام مبنی بر اینکه منابع دینی، دیدگاه امام خمینی و مقام معظم رهبری درباره ماهیت حکومت اسلامی در قالب واژه ولایت مطرح است، ماهیت مدیریت جامعه را از دیدگاه اسلام همان ولایت قلمداد کردند و جوهره ولایت را متفاوت از سایر انواع حکومت ها دانستند. ایشان با بیان اینکه ولایت فقیه، مبتنی بر تربیت، اخلاق، حکمت، عقلانیت، محبت، تکلیف و ایمان است بیان داشتند، ولایت از طریق شناسایی مردم و به قدرت رساندن وی صورت تحقق میگیرد و مبتنی بر هویت دینی جامعه است. قدرت، فقاهت و عدالت سه ضلع اصلی ولایت فقیه است. دکتر ذوعلم از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی را ایجاد بستر مردمسالاری دینی خواندند و افزودند این نظریه در اندیشه اسلام ناب محمدی وجود دارد و مختص دیدگاه امام و مقام معظم رهبری نیست و فراتر از مرزبندی های فقهی، از متن قرآن کریم قابل برداشت است.
در این جلسه دکتر ذوعلم به تشریح و توضیح ده مطلب مهم و اساسی که از سوالات اکثر دانشجویان در کلاس است از جمله
۱- اندیشیدن درباره نظام سیاسی،
۲- نسبت ولایت فقیه و مردم سالاری دینی،
۳- نقش مردم و رای مردم در حکومت ولایت فقیه،
۴- امکان نقد ولی فقیه،
۵- مطلقه بودن ولایت فقیه،
۶- نظارت بر ولی فقیه،
۷- فرا قانونی بودن/نبودن ولایت فقیه،
۸- مادام العمر بودن/ نبودن ولی فقیه،
۹- شان حکومت یا نظارت ولایت فقیه و
۱۰- وظایف غیر حاکمیتی ولایت فقیه پرداختند.
جلسه با پرسش و پاسخ اساتید شرکت کننده به پایان رسید.